3 bungkus Maggi Mi Goreng Plus (perencah asli) ~ direbus dan ditos
2 paket perencah Mi Goreng Plus (ambil perencah serbuk saja)
1/2 paket daging cincang
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
sedikit daun sup/bawang (dipotong halus)
1 batang fish cake (dipotong dadu)
10 biji fish ball (dipotong dadu)
2 sudu besar rempah kari daging baba's
5 biji telur ayam (dipukul sedikit dgn garfu)
garam dan perisa secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
sedikit air
Cara-caranya :
1. Panaskan air sehingga mendidih kemudian masukkan maggi, rebus sehingga lembut.Angkat dan toskan.
2. Panaskan kuali, tumiskan bawang besar kemudian masukkan rempah dan sedikit air.
3. Tunggu sehingga rempah masak dan bolehlah masukkan daging cincang.
4. Masukkan garam dan perisa secukup rasa.
5. Tutup api kemudian angkat dan letakkan kedalam bekas lain.
6. Campurkan telur yg telah dipukul sedikit, daun sup/bawang, fish ball/fish cake kedalam adunan maggi yg siap ditos td. Kacau hingga sebati.
7. Panaskan kuali leper kemudian sendukkan adunan maggi keatas kuali. Ratakan sebesar roti canai.
8. Tunggu sehingga garing dibahagian bawah barulah dialihkan murtabak maggi tersebut.
9. Bila dah garing, bolehlah diangkat dan hidang panas-panas bersama sos cili.
No comments:
Post a Comment