Friday, February 25, 2011

Kuih Kaswi @ Lompang

3 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung ubi
2 sudu kecil air kapur
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
2 cawan air (utk masak gula merah)
2 cawan air (utk bancuhan tepung)
daun pandan

kelapa parut putih, garam & daun pandan (simpul) - kukus sekejap

1. Satukan gula merah & gula pasir dlm periuk kecil kemudian masukkan 2 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar.

2. Satukan tepung beras & tepung ubi, kemudian tuang 2 cawan air & air kapur. Gaul rata.

3. Kemudian tuang air gula (ditapis) yg telah sejuk td. Gaul sehingga sebati.

*Utk kaswi : kukus di dlm loyang selama 20 min..
*Utk lompang : 15 min (dlm acuan cawan khas utk lompang)

~ SELAMAT MENCUBA ~


No comments:

Post a Comment