Sunday, March 27, 2011

Kuih Ketayap

Utk kulit :
½ kilo tepung gandum
Sedikit air daun pandan/ pewarna hijau
Air  (ikut kepekatan - guna air daun pandan)
1 biji telur ayam
Secubit garam

Utk inti :
1 biji kelapa parut (klau boleh ambil yg muda)
2 cwn gula merah (dimasak bersama  1 cawan air kmdian ditapis)
1 helai daun pandan (utk aroma)

Cara membuat kulit :
1.       Adun semua bhn hingga sebati.
2.       Kemudian  tuang 1 senduk ke atas kuali (tak melekat).
3.       Tutup sekejap..tunggu sehingga adunan mengelembung…boleh lah diangkat.


Cara membuat inti :

1.       Masukkan  kelapa  parut , daun pandan  & air gula yg ditapis td kedalam  periuk/kuali.
2.       Jerang dgn api yg perlahan sehingga kering.

*Bila selesai membuat kulit, bolehlah diisi dgn inti kmdian digulung.

~ SELAMAT MENCUBA ~





No comments:

Post a Comment