Utk kulit :
½ kilo tepung gandum
Sedikit air daun pandan/ pewarna hijau
Air (ikut kepekatan - guna air daun pandan)
1 biji telur ayam
Secubit garam
Utk inti :
1 biji kelapa parut (klau boleh ambil yg muda)
2 cwn gula merah (dimasak bersama 1 cawan air kmdian ditapis)
1 helai daun pandan (utk aroma)
Cara membuat kulit :
1. Adun semua bhn hingga sebati.
2. Kemudian tuang 1 senduk ke atas kuali (tak melekat).
3. Tutup sekejap..tunggu sehingga adunan mengelembung…boleh lah diangkat.
Cara membuat inti :
1. Masukkan kelapa parut , daun pandan & air gula yg ditapis td kedalam periuk/kuali.
2. Jerang dgn api yg perlahan sehingga kering.
*Bila selesai membuat kulit, bolehlah diisi dgn inti kmdian digulung.
No comments:
Post a Comment