Sunday, March 27, 2011

Laksam Kedah

KUAH :
2 kilo ikan kembung (direbus – ambil isinya)
5 labu bawang besar
1 inci halia
2 inci belacan
2  senduk kecil  cili kering (dikisar)
2 senduk kecil kerisik
2 biji kelapa parut (diambil santan)
5-6 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
2 batang bunga kantan & sedikit daun kesom

ISI LAKSAM :
1 paket - 1kg  tepung beras 
600gm tepung gandum
Sedikit minyak masak
Air – ikut kepekatan (tidak  terlalu pekat & cair)

ULAM-ULAMAN :
Daun selom / kacang panjang / timun / bawang besar/taugeh
Telur Rebus
Cili kering – di kisar (sambal)

CARA MEMBUAT KUAH  :
1.       Cuci ikan bersih2, kemudian rebus bersama air. Bila dah sejuk asingkan isi dan tulang. Air rebusan boleh digunakan sewaktu mengisar isi ikan.
2.       Bawang besar, halia dan belacan dikisar.
3.       Cili kering dikisar berasingan.
4.       Satukan isi ikan yg dikisar td bersama bawang besar dll.
5.       Kemudian masukkan cili kering, asam gelugur, kerisik, santan , bunga kantan, daun kesom & garam secukup rasa.
6.       Jerang sehingga mendidih. Kacau kuah supaya tidak pecah minyak.

 CARA MEMBUAT  ISI :
Satukan kesemua tepung. Kemudian  bancuhkan dengan air. Bila sudah sebati boleh lah dimasukkan sedikit minyak masak supaya proses melengat nti tidak melekat.

*seelok eloknya guna air masak














No comments:

Post a Comment