Monday, January 27, 2014

Apom Bakar


BAHAN-BAHAN :

500 gm tepung beras

500 gm gula pasir

1 paket yis mauripan

air untuk membancuh

8 biji telur ayam *

kelapa parut putih*

Bahan * guna waktu nk bakar kemudian nti..

CARA-CARANYA :

Ayak tepung beras.

Satukan kesemua bahan kering di dalam bekas/periuk.

Bancuh dgn air sehingga adunan sebati (tidak terlalu cair dan pekat).

Perap adunan (seelok-eloknya semalaman).

Sewaktu hendak membakar, panas dahulu acuan.

Sapu sedikit minyak dgn menggunakan daun pandan.

Ambil 4 senduk besar adunan tepung dan campurkan dgn 4-5 biji telur ayam.

Kacau sehingga sebati kemudian masukkan 5 sudu besar kelapa parut dan sedikit garam.

Tuang adunan yg dibancuh td ke dlm acuan.

Tudung acuan menggunakan tudung periuk.

Dengan api perlahan, biar selama 3-4 min.

Kemudian alih, tunggu sehingga kekuningan.

Boleh lah di angkat dan hidang.

~ selamat mencuba ~

ACUAN APOM BAKAR


No comments:

Post a Comment