Bahan-bahan :
500g Udang sederhana size - dicuci bersih lalu ditoskan
2 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 inch halia - dikisar
rempah 4 sekawan
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar potong bulat
CARA-CARANYA:
bahan pes (dicampur dengan sedikit air)
2 sudu besar serbuk kari ikan/udang
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk perencah sup
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
BAHAN SOS :
3 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap lemak manis
CARANYA :
Udang dibersihkan lalu ditos dan diketepikan
Panaskan kuali dan minyak untuk menumis. Minyak biar lebih sedikit sebab nanti nak tumis bahan pes.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yg di kisar hgga berbau wangi dan keemasan
Setelah itu, masukkan bahan pes. Kacau hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan bahan sos bersama rempah 4 sekawan. Kacau rata hingga mendidih.
Selepas itu, masukkan udang. Biar seketika tapi jangan terlalu lama. (nanti lebih masak udang akan rasa keras dan tak sedap)
Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan bawang yang dipotong semi bulat untuk hiasan
Tutup api
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba !!!
No comments:
Post a Comment