Monday, June 6, 2011

Ikan Cencaru Belah Belakang Inti Sambal

5 ekor ikan cencaru bersaiz kecil
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar - utk diblend bersama cili kering
1 labu bawang besar - utk dimayang
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng

Caranya :
1. Cuci ikan bersih2..lumurkan dgn garam & kunyit
2. Cili kering, bawang besar, bawang putih dan belacan hendaklah dikisar kasar.
3. Kemudian bolehlah dicampurkan bahan2 perasa seperti asam jawa, garam dan gula secukupnya.
4. Jerang kesemua bahan diatas kuali sehingga kering dgn api yg perlahan.
5. Akhir sekali bolehlah dimasukkan sambal kedalam ikan cencaru td.
6. Panaskan minyak kemudian goreng ikan hingga garing.
7. Hidangkan panas2 bersama dgn nasi.

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment