Monday, June 6, 2011

Sambal ikan keli

5-6 ekor ikan keli (siang & bersihkan)
2-3 labu bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
3 senduk cili kisar
2 inci belacan
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menggoreng & menumis

Cara-caranya :

1. Cuci ikan bersih2 ( guna air kapur / air asam limau )
2. Kemudian lumur ikan dgn sedikit serbuk kunyit, garam & sedikit tepung beras.
3. Goreng ikan sehingga garing. Kalau nak selamat tudung dgn penutup periuk kukus.
4. Angkat dan ketepikan.
5. Guna minyak goreng ikan td.
6. Tumis cili yg telah dikisar bersama bawang besar, bawang putih dan belacan.
7. Biar sehingga cili td masak dan terbit minyak.
8. Masukkan sedikit air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
9. Bolehlah masukkan ikan keli yg telah siap digoreng td.
10. Hidang panas2 bersama dgn nasi putih.

~ SELAMAT MENCUBA ~





No comments:

Post a Comment