Wednesday, February 12, 2014

Nasi Dagang (Versi Terengganu)

Nasi Dagang 

3 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
RM 2 santan
Garam secukup rasa
1 sudu besar halba
Bawang merah dan halia (hiris halus)
Sedikit air

Caranya : 
Beras di cuci dan direndam semalaman atau 4-5 jam pun ok.
Masukkan beras dlm periuk pengukus dan kukus sehingga wap naik.

Biarkan seketika 5-10 min. Angkat dan pindahkan ke dlm bekas yg besar. Bancuh santan separuh dgn sedikit air dan letak garam. Tuang ke dalam beras, gaul hingga sebati.

Masuk semula beras ke dlm periuk pengukus. Kukus lg 10 min.

Angkat kali kedua beras td, masukkan ke dlm bekas. Tuang lg separuh santan ke atas beras/ nasi, gaul sebati. Masuk semula nasi ke dlm periuk pengukus.

Tabur halba, bawang merah serta halia. Tutup periuk pengukus, kukus selama 15 min. 

Tutup api, angkat dan hidang panas².

 GULAI IKAN TONGKOL ( Nasi Dagang)

RM 3 santan
2 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 cm halia*
2 cm lengkuas*
2 cm kunyit hidup*
Sedikit belacan*
(Bahan bertanda * dikisar bersama)

Bahan Rempah :
2 senduk kecil cili kering kisar
1 paket kecil rempah ikan 
2 sudu besar rempah daging
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk ketumbar

3 keping asam gelugur/keping
5-6 biji cili padi
3 sudu besar kerisik
Garam, perisa dan gula secukup rasa

Sekilo ikan tongkol hitam sederhana besar - di cuci dan di rebus dgn sedikit air(tengelam kan ikn shj) dan asam keping sehingga masak dgn api yg perlahan.

Masukkan santan dlm periuk yg berasingan. Santan tersebut hendaklah di bancuh terlebih dahulu dgn air rebusan dan air biasa.

Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 15 min. Kacau sekali sekala, spya santan tidak berketul, kemudian masukkan bahan yg dikisar kedalam santan.

Bahan² rempah ditumis dgn minyak di dlm kuali sehingga naik minyak dan garing dgn api perlahan.

Masukkan bahan rempah yg ditumis ke dlm santan td. Masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa serta asam keping. 

Masukkan pula kerisik, tunggu sehingga mendidih barulah masukkan ikan tongkol, akhir sekali masukkan cili padi.

~ Selamat mencuba ~

Acar Timun

1 biji timun (potong memanjang - di buang biji)
1 batang lobak merah/ karot- potong memanjang
1 labu bawang besar- potong separuh bulat (nipis)
1 biji cili merah - dibuang biji dan di potong memanjang
2 sudu cuka makan
½ sudu teh garam halus
4 sudu besar gula pasir

Caranya : 
Gaul kesemua bahan hingga sebati. Kemudian simpan di dlm peti sejuk.
Seelok-eloknya buat awal spya timun menjadi rapuh.

No comments:

Post a Comment