Bahan nya :
1 kilo daging cincang
3-4 btg rebung (jeruk)
RM 1 pati santan
Garam secukup rasa
Bahan utk dikisar :
2 ½ paket serbuk kari daging
2 labu bwg besar
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 ½ inci halia
Bahan utk menumis :
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
Sedikit daun kari
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & bunga cengkih
Cara nya:
Cuci daging bersih2…kemudian rebus dlm periuk tekanan atau periuk biasa…Di dalam periuk lain pulak…tumis bahan2 yg dikisar….jerang sehingga hilang bau rempah dan naik bau nya…Apabila daging td sudah empuk…masukkan kedalam periuk yg mengandungi rempah…tunggu sehingga daging sebati dgn rempah….kemudian masukkan pati santan, garam dan rebung…jerang sehingga mendidih…Boleh lah dihidangkan panas2..
No comments:
Post a Comment