Thursday, November 11, 2010

Udang Percik

1 kg udang saiz sederhana
1 biji kelapa (ambil santannya)         
½ keping gula Melaka @ gula biasa secukup rasa…

Bahan2 dikisar halus :
7 ulas bawang merah
2 inci lengkuas
Sedikit belacan
3 sudu besar pes cili/ cili kering yg telah di blend
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk jintan putih
5 batang serai
Garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng

Cara memasaknya :
1.       Perapkan udang dgn sebahagian bahan yg dikisar. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2.       Panaskan minyak kemudian tumis sebahagian lagi bahan di kisar td sehingga naik bau.
3.       Masukkan santan, gula Melaka, garam kemudian kacau sehingga pekat.
4.       Setelah kuah masak, bolehlah dituangkan keatas udang. Sedia di hidang.

~SELAMAT MENCUBA~




No comments:

Post a Comment