Sunday, November 21, 2010

Laksa KEDAH

2 kilo ikan kembung
cili kering (dikisar asing - masuk dlm kuah ikut byk mana kita suka)
2 labu bawang besar
6-7 ulas bawang merah
2 inci belacan
2 btg bunga kantan
sedikit daun kesum
6-7 keping asam gelugur (asam keping)
garam secukup rasa
sedikit perasa


ulam-ulaman :-
ulam raja/daun selom
timun
bawang besar
cili padi
asam limau
Telur ayam (rebus)

bihun laksa (beras)1 paket
(rendam 1-2 jam sebelum rebus dlm periuk)

sambal kelapa/nyior :-
kelapa parut diblend bersama sedikit cili kisar serta sedikit garam

CARA MEMBUAT KUAH :-
Cuci ikan kemudian direbus bersama dgn asam keping (3keping)..
tunggu sejuk dulu pastu asingkan isi dgn tulang ikan..
isi ikan diblend kemudian asingkan (guna air rebusan td)...tulang diblend jugak (kena tapis ngan penapis yg halus)...bawang besar, bawang merah dan belacan diblend bersama...
Akhir sekali satukan kesemua bhn yg telah diblender td ke dlm periuk.
Jerang bersama daun kesum, bunga kantan dan asam gelugur.
tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan garam serta perasa secukupnya.

2 comments: