Wednesday, January 20, 2016

AYAM PANDAN



Bahan-bahan :

½ ekor ayam (isi dipotong dadu)
*3 ulas bawang putih
*5 biji bawang merah
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 inci lengkuas
*2 batang serai
*2 sudu kecil ketumbar
*2 sudu kecil jintan manis
Garam dan gula secukup rasa
Daun pandan secukupnya

Cara-caranya :
1. Tumbuk bahan-bahan bertanda *
2. Campurkan dengan isi ayam dan gaul sebati.
3. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
4. Perap selama 1-2 jam.
5. Kemudian, buat poket pada daun pandan dan masukkan ayam ke dalam nya.
6. Balut dengan kemas seperti membuat ketupat palas (boleh tengok dlm You Tube). Potong lebihan dan cucuk dengan lidi supaya ayam tidak terkeluar dari daun ketika goreng.
7. Setelah siap di bungkus, goreng di dalam minyak panas sehingga kuning keemasan dengan api sederhana.
8. Angkat dan toskan minyaknya dan sedia dihidangkan.

~> Selamat Mencuba <~



1 comment: