Wednesday, January 20, 2016

POPCORN CARAMEL


1 cawan biji jagung
3 sudu marjerin/butter

~ Panaskan kuali/periuk dgn api sederhana
~ Masukkan marjerin, biar cair
~ Kemudian masukkan biji jagung, gaul sebati
~ Tutup kuali/periuk kemudian tunggu sehingga selesai
jagung meletup
~ Bila dh habis bunyi jagung meletup
~ Tutup api dan ketepikan popcorn ke dlm mangkuk

BAHAN UNTUK KARAMEL

4 sudu besar gula pasir
3 sudu besar madu
3 sudu besar susu pekat
3 sudu marjerin

~ Panaskan kuali/periuk dgn api sederhana
~ Masukkan gula pasir kemudian hanguskan hingga perang
~ Perlahan kan api, masukkan madu, susu pekat dan marjerin
~ Kacau sehingga sebati masukkan popcorn
~ Kacau popcorn dgn dua belah tgn menggunakan sudip kayu
~ Kaup balik sehingga rata, tutup api
~ Angkat popcorn dan ratakan dlm dulang/loyang
~ Tunggu sejuk, boleh di makan
~ Baki simpan dlm bekas kedap udara

~ SELAMAT MENCUBA ~



2 comments: