Wednesday, January 20, 2016

SATAY IKAN THAI



RESEPI :
1kg ikan sardin/selayang (ambil isi sahaja)
1 labu bawang besar
120gm tepung ubi (guna tepung sagu sbb takda stok)
1 sudu teh serbuk perasa HILAL
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARANYA :

* Cincang isi ikan dan bawang besar kemudian blend.
* Masuk kan isi ikan dalam mangkuk dan gaul kan sehingga sebati bersama tepung ubi, soda bikarbonate, perasa dan garam.
* Panaskan minyak dalam kuali, goreng sebentar kemudian angkat.
* Bakar satay ikan (saya guna magic pan)

BAHAN SOS CICAH
Cili kisar*
Bawang putih*
Gula Kabung
Gula pasir
Tepung ubi
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa

Bahan bertanda * di kisar bersama

CARANYA:

Satukan semua bahan ke dalam periuk.
Masak sehingga pekat.

~ Selamat Mencuba ~




2 comments: