Wednesday, January 20, 2016

TEPUNG GOMAK



UNTUK INTI :
1/2 biji kelapa parut
1½ cawan gula merah - (di masak bersama gula melaka
dan sdkit air - di tapis)
1 keping gula melaka
1 sudu tepung gandum (dibancuh dgn sdkit air)
sedikit garam
sehelai daun pandan

CARANYA:

Masukkan kelapa parut ke dlm kuali, air gula merah, garam,
air bancuhan tepung gandum dan daun pandan.
Masak sehingga kering air dan melekat.
Tutup api dan ketepikan
Apabila dah sejuk, boleh lah di gentel bulat-bulat

TEPUNG KACANG HIJAU

½ kg kacang hijau di cuci dan di toskan - di sangai seketika
Di blend dengan pengisar kering kemudian di tapis sebanyak
3 kali (boleh ulang blend kacang hijau yg dah di tapis)

ADUNAN TEPUNG

3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Air secukup nya - untuk menguli

CARA-CARANYA :
Panaskan air di dalam periuk.
Adun ke semua bahan sehingga sebati (tak melekat di tangan)
Ambil adunan bulatkan, kemudian letak inti di tengah.
Tangkup dan lenyek sedikit adunan.
Boleh di masukkan ke dlm periuk yg sudah mendidih air nya.
Tunggu kuih tepung gomak terapung.
Kemudian angkat dan toskan.
Barulah di lumurkan dengan tepung kacang hijau tadi.

~ SELAMAT MENCUBA~



2 comments: