Wednesday, January 20, 2016

AYAM KARAMEL

Bahan-bahan :

1 ekor ayam (belah empat)
4 senduk gula pasir
2 labu bawang besar - si potong
2 ulas bawang putih - di potong
2 inci halia - di potong
1½ sudu teh garam halus
2 helai daun pandan
air guna tenggelam separuh drpd ayam

CARANYA :
Hanguskan gula di dalam periuk.
Masukkan air sedikit (hati-hati sbb air akn menggelegak)
Biar gula sebati, masukkan ayam kemudian tambah lagi air mencukupi separuh drpd ayam..
Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun pandan dan garam..
Renehkan ayam sehingga masak (ayam akn bertukar menjadi perang)..
Kemudian alih kan ayam ke sebelah bahagian lg...
Tak perlu tggu air kering..
Bila dh masak...ttup api..angkat..
Bila nk mkn bolehlah digoreng (api sederhana) atau bakar/panggang..

~ Selamat Mencuba ~



3 comments: